OBS! Vi kan se, at du benytter Internet Explorer!
Vi anbefaler, at du i stedet benytter Google Chrome, Microsoft Edge eller Firefox som browser/internetlæser, da vores nye site desværre ikke virker med Internet Explorer.

Du er meget velkommen til at ringe til os på tlf. 70 22 59 59 - eller sende en mail på [email protected]

MyCruise rejseblog

Rejseberetning: Krydstogt med Costa Toscana i Middelhavet

Farverigt, underholdende og med plads til gæster i alle aldre. Det er de første ord, der falder mig ind, når jeg tænker tilbage på min rejse med Costa Cruises' nyeste skib, Costa Toscana. Læs med her og få et indblik i, hvordan det er at sejle med det italienske rederi.

 

Selvom jeg har oplevet flere af de største krydstogtskibe i verden, blev jeg endnu en gang imponeret, da jeg stod på kajen og kiggede op på Costa Toscana, inden vi sejlede ud fra Barcelona. Skibet, med den karakteristiske gule skorsten med det blå C, er i skrivende stund Costas nyeste skib i flåden (fra 2021) og sammen med søsterskibet, Smeralda, hører hun til blandt nogle af de største krydstogtskibe i verden.

Det familievenlige skib har plads til over 6.000 gæster og er spækket med spændende faciliteter og områder for både børn og voksne. Uanset om du rejser med børn eller ej, så er jeg sikker på, at du vil finde dine personlige favoritter ombord, og i dette blogindlæg vil jeg dele nogle af mine favoritter med dig.

 

Kahyt og faciliteter på Costa Toscana

 

Rummelige balkonkahytter

På min rejse med Costa Toscana boede jeg i en af skibets 1.550 balkonkahytter, som var lys og lækker med god plads og rolige blå og orange nuancer på vægge og gulv. Kahytten var indrettet med en dobbeltseng, en daybed, tv og skrivebord, mens der på balkonen var et lille bord og to stole, hvorfra man kunne nyde de fantastiske udsigter undervejs.

Og apropos udsigter… Så har Costa tilføjet en sjov detalje på badeværelset. Man har nemlig indsat et vindue fra badet mod kahytten og balkonen, så du kan stå under bruseren, mens du nyder udsigten af havet. Foretrækker du privatlivets fred, mens du er i bad, er der et forhæng, du kan trække for. Det er dog en sjov detalje, hvis du gerne vil have fuld valuta for din balkon.

 

Madoplevelser på skibet

Ombord på Costa Toscana finder du et bredt udvalg af restauranter – heriblandt flere hovedrestauranter og buffet, som er inkluderet i krydstogtets pris. Vi nød flere aftener skøn mad i hovedrestauranterne, som især bar præg af rederiets italienske baggrund, mens morgenmaden oftest blev nydt i buffetten.

Vi prøvede dog også en af skibets specialrestauranter, Ferrari Spazio Bollicine, hvor vi nød en 7-retters middag med et glas bobler til hver servering. Ud over at humøret naturligvis var højt efter de første par glas, så var maden også en stor oplevelse. Bl.a. fik vi, hvad der lignede en cigar i et askebæger, som var gedeost rullet i kartoffelskræl med ”aske” lavet af løg. Det lyder måske specielt, men det smagte fuldstændig fantastisk – præcis som de øvrige serveringer. Hver ret var fyldt med lækre smagsnuancer, og hele oplevelsen står ud som et særligt minde fra turen, som får min største anbefaling.

 

Mad på Costa Toscana

 

Stemningsfulde barer og lounges

Noget af det særlige ved Costa Toscana er, hvor åbne bar- og loungeområderne er. Det giver dig mulighed for nemt at finde et sted med god stemning om aftenen, når du bevæger dig rundt på skibet – og du kan samtidig følge med i livet ombord, når du har sat dig til rette et sted.

Jeg var særligt begejstret for skibets moderne Infinity Bar, hvor du kan nyde lækre cocktails under åben himmel til synet af bølgen blå, mens loungemusik lyder fra højtalerne. Et skønt sted til f.eks. at snuppe en drink før aftensmaden, som står i kontrast til nogle af skibets mere farverige områder.

Netop diversiteten og stemningen i de forskellige områder på skibet gør, at du nemt finder noget, der passer til din smag. Du finder bl.a. en Aperol Spritz Bar, en Campari Bar og ikke mindst Heineken Star Club & Bistrò, som ligeledes var et højdepunkt for os, hvor der var festlig stemning med livemusik, sang og dans om aftenen.

 

Barer og lounges på Costa Toscana

 

Store udendørsområder til at nyde sol og havet

Generelt finder du fantastiske udendørsområder med god plads ombord på Costa Toscana. Her er bl.a. nogle skønne poolområder og jacuzzis – og selvfølgelig vandrutsjebaner til børn og barnlige sjæle. Til familiens mindste er der også et godt Splash AquaPark område. Derudover er der både en sportsbane, hyggelige loungeområder og ikke mindst Volare Skywalk, som er hævet over pooldækket og giver panoramaudsigt over skibet og havet. Bagerst på skibet finder du desuden Piazza del Campo, hvor du kan sidde og nyde den smukke udsigt fra den store trappe eller deltage i sjov underholdning i løbet af dagen. Så der er altså mange gode steder at se f.eks. en solopgang eller -nedgang og ikke mindst indsejlingerne, hvis du ikke bor i en balkonkahyt.

 

Udendørsområder på Costa Toscana

 

Underholdning på nye måder

Noget der adskiller Costa Cruises fra andre rederier, er måden, som underholdningen foregår på. Foruden den traditionelle teatersal byder skibet bl.a. på Colosseo, en scene midt i skibets atrium, som strækker sig over tre etager, hvor man som publikum nemt kan gå til og fra eller følge med på afstand fra en bar. Her foregår en masse underholdning både i løbet af dagen og om aftenen – vi så bl.a. en Michael Bublé tribute koncert, men du kan også opleve underholdning som f.eks. dans og akrobatik. Igen er dette et eksempel på Costas måde at åbne rummene op, hvilket fungerer rigtig fint.

Den mere traditionelle teatersal, Poltrona Frau Arena, fungerer til gengæld både som teatersal og dansegulv om aftenen, mens også skibets indendørs poolområde bruges til underholdning som Silent Disco. En ting er sikker: Når du sejler med Costa Cruises, kan du altid finde en god fest flere steder på skibet om aftenen!

 

Faciliteter på Costa Toscana

 

Alt i alt er Costa Toscana et godt valg til både børnefamilien og dem, der gerne vil have fest og farver om aftenen. Her er vitterligt noget for alle, og du får generelt rigtig meget krydstogt for pengene. Giv dig selv oplevelsen af en eller flere af skibets specialrestauranter, som byder på en mere intim og rolig atmosfære samt madoplevelser i særklasse. Og gør ellers brug af de mange fantastiske faciliteter, som det store skib tilbyder – jeg er sikker på, at du også vil finde dine favoritter! Du kan læse mere om Costa Toscana her.

 

Værd at vide, når du sejler med Costa Cruises

  • Rederiet er meget familievenligt, og du vil typisk opleve mange børnefamilier (særligt i højsæsonen)
  • Fordi rederiet er familievenligt, vil du typisk opleve en yngre gennemsnitsalder end hos mange andre rederier
  • Der er mange sydeuropæiske gæster, og derfor foregår kommunikationen på skibet (f.eks. meddelelser over højtalerne) på både italiensk, tysk, fransk, spansk og engelsk
Læs mere

Drømmen om de røde bukser: På krydstogt over Atlanten

At sejle over et verdenshav er en drøm for mange. Tanken om hav og atter hav, så langt øjet rækker, kan både virke afslappende, men måske også en smule skræmmende. For spørgsmålene er mange ved en sådan rejse. Bliver det ikke kedeligt med alle de dage til havs, hvad med høje bølger og voldsom søgang – og hvad skal man dog få tiden til at gå med? 

 

Da jeg gik ombord på Norwegian Prima i Barcelona en formiddag i slutnovember, for at sejle til New York sammen med min mand, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Jeg havde før sejlet med dette fantastiske skib, da jeg var en af de heldige, der var med til hendes dåb i Reykjavik i 2023, så den del var ikke ukendt. Men jeg havde aldrig før været på et krydstogt af denne længde (små to uger) og slet ikke en tur, hvor ca. halvdelen af tiden skulle tilbringes midt ude på et kæmpe hav uden land i sigte. At dette skulle blive vores bedste krydstogt til dato, havde jeg i hvert fald slet ikke forventet. Jeg vil her dele min personlige oplevelse af turen over Atlanterhavet og give et par tips med på vejen, hvis du har lyst til at tage samme rejse en dag. 

 

Skibet  
Når man vælger sit skib til en tur over et verdenshav, så bør man have med i sine overvejelser, om man har nok i en solstol og en god bog, eller om man godt kan lide at blive underholdt. Jeg hører nok mest til den sidste kategori, så derfor var valget af Norwegian Prima på ingen måde tilfældigt. Her findes der nemlig både underholdning til sportstossede typer som mig (3-etagers gokartbane, interaktiv minigolf, rutsjebaner både med og uden vand og meget, meget mere), så det bliver svært at kede sig selv med mange dage på havet. Men her er også masser af afslappende kroge, hvor man let kan sidde og nyde den beroligende udsigt og en god bog. 

 

Norwegian Prima

 

Lige netop Prima-klassen har den fordel, at der, udover det almindelige soldæk med hovedpoolen, også er et soldæk på ydersiden af skibet på dæk 8. Her tilbragte vi utallige timer i de hyggelige loungemøbler, ved infinity-pools og i de tilstødende barer. Fordelen ved et sådant dæk, når man sejler mange dage i samme retning, er, at man ofte vil finde læ her ved blæsevejr, som kan være svært ved et almindeligt soldæk på toppen af skibet. Selv på de kølige dage, da vi nærmede os New York, kunne vi stadig sidde i solen og nyde udsigten på dette dæk. 

 

Valg af kahyt – og rute 
Vi valgte en rute der gik fra Barcelona med stop i Cartagena, via Azorerne og Bermuda til New York. Det er en lidt atypisk rute, da langt de fleste ture over Atlanten slutter i Florida eller i Caribien (hvor skibene jo oftest ”bor” om vinteren). Vi valgte dog turen med afslutning i New York, da jeg altid har ønsket at prøve at anløbe lige præcis den by på et krydstogt. Og det skuffede på ingen måde! De få steder vi ellers besøgte var over al forventning. Cartagena, i det sydlige Spanien, var en hyggelig lille storby, som stadig havde sin spanske charme intakt. Her nød vi bl.a. lækker tapas til priser, som man ikke troede var muligt mere. Ponta Delgada på Azorerne var også en meget positiv overraskelse og ikke et sted, man ellers lige besøger. Her blev vi allerede i indsejlingen budt velkommen af en stor flok delfiner, der sprang langs skibet. Øen bød på store naturoplevelser, som endda kunne opleves bare på en gåtur i den hyggelige bys mange store parker og ananasplantager. Bestemt et sted man gerne tager tilbage til! 

 

Azorerne med Norwegian Prima

 

Sidst men ikke mindst så var indsejlingen i New York i aftenbelysning helt ubeskrivelig smuk. Man kunne se byen tårne sig op flere timer før ankomsten, og vi kunne let nyde både Frihedsgudinden og Manhatttans skyline dels fra vores balkon og dækket på skibet. 

Og lige præcis indsejlingen til New York var en af de ting, der afgjorde, hvilken side af skibet vi boede på. Vi ønskede netop at kunne se Frihedsgudinden fra vores balkon og valgte derfor at bo på bagbords side. Hermed fik vi også eftermiddagssolen og de smukke solnedgange hele vejen, da skibet jo nærmest sejler samme kurs. En helt perfekt kahytsplacering. 

 

Indsejling til New York med Norwegian Prima

 

Livet ombord 
Min frygt for kedsomhed, med de mange dage på havet, var helt uden grund. Der var virkelig mange aktiviteter fra skibets side i løbet af dagen i alle kategorier. Vi startede alle havdage i skibets aktivitetsarena, da vi hurtigt fik smag for amerikanernes svar på padeltennis, nemlig pickleball. Et sjovt spil som alle let kan deltage i. Derudover blev der også brugt tid på bordtennis eller en tur på gokartbanen – inden vi derefter tog turen ned på dæk 8 (via rutsjebanen på ydersiden af skibet) og fandt en hyggelig plads i solen tæt på baren. Her vil jeg lige slå et slag for at huske at tilkøbe drikkepakken hjemmefra, da den let bliver tjent hjem med de mange timer ombord.  

En anden ting som er en klar fordel ved en rejse med mange havdage, hvor man virkelig har mulighed for at prøve alle faciliteter ombord, er, at man ingen stress har med at komme op om morgenen, når skibet er i havn. Her kan man godt tillade sig at sove længere end normalt og faktisk nyde, at man har ferie. Generelt er der en meget afslappet og roligere stemning ombord, end jeg før har oplevet på krydstogtskibene – det er tydeligt, at alle ombord meget hurtigt kommer heeeeeelt ned i gear og bare nyder deres ferie i fulde drag. 

 

Norwegian Prima faciliteter og morgenmad

 

Lige på denne tur var gæsterne ombord en god blanding af europæere og amerikanere i alle aldre. En hel del par i 40-60’erne som os selv, ganske få børnefamilier og relativt mange alenerejsende, som hurtigt fandt hinandens selskab og havde en festlig tur. Så leder man efter en rejse at tage på alene, så kan jeg varmt anbefale at tage en tur over Atlanten. De mange dage på havet virker til at gøre alle ombord en anelse mere sociale. Vi fik i hvert fald adskillige nye bekendtskaber på rejsen. Altid hyggeligt. 

 

Søgang og jetlag 
Udover frygt for kedsomhed var store bølger og søgang min anden anke ved at tage denne tur. Jeg bliver selv meget let søsyg, men ved dog at det generelt er yderst sjældent, at man mærker noget på et krydstogt. Men hvad nu, når der er flere dage til land? På vores rute, som jo gik nordligt til New York, kunne man godt mærke de høje bølger nogle af dagene, men intet som gjorde os dårlige. Men har man let til søsyge, så bør man på en tur over Atlanten tage sine forholdsregler. Jeg benytter mig selv af noget så simpelt som en billig øreprop. Ved at gå med én øreprop i din styrende sides øre, så mærker du ikke søsyge. Det lyder underligt, men prøv det – det virker! 

 

Udsigt fra balkon på Norwegian Prima

 

En ting som man nok ikke tænker over på en transatlantisk tur er tidsforskellene. Du bevæger dig jo langsomt 6 timer bagud i tiden, indtil du rammer USAs østkyst. Men skibets kaptajn vælger selv løbende, hvornår du skal stille uret til den såkaldte skibstid, så du ikke behøver at holde øje med præcis, hvornår du sejler over de forskellige tidszoner. Det skønne er, at du ikke mærker tidsforskellen på samme måde, når den kommer løbende over flere dage. Det var i hvert fald første gang, vi har prøvet at ankomme i New York helt uden jetlag.  

 

Hvor, hvornår – og hvad koster den 

Transatlantiske krydstogter, som de kaldes, findes kun, når skibene flytter destination. Det vil sige, at de fleste sejler fra Europa til USA i efteråret (oktober – november) og fra USA til Europa i foråret (marts – maj). En sjælden gang af og til kan de også findes på andre tidspunkter af året, hvis skibet skal til ”service”, de såkaldte dry docks, i Europa.  

Af mystiske årsager, hvis du spørger mig, så er disse krydstogter altid ret billige. Man finder let en 14 dages tur for under 10.000,-, så her kan man næsten altid lave en god handel. Og rejser du alene, er der endda også ofte rigtig gode priser til singlerejsende. 

 

Næste rejse 
Vi er begge enige om, at dette krydstogt var en fantastisk oplevelse. Overraskende, festligt og utroligt afslappende. På alle måder var det bare en bedre rejse, end vi begge havde forventet. Og vi er sikre på, at vi snupper endnu en tur – næste gang skal vi bare prøve at sejle den anden vej fra vest til øst. 

Det er jo sejlerkutyme, at man må iføre sig røde bukser, når man har sejlet over Atlanterhavet. Om det også gælder med et krydstogtskib lader vi stå hen i det uvisse. Men uanset om man vil have røde bukser på eller ej, så får rejsen mine varmeste anbefalinger. 

Rigtig god tur!

Læs mere

Hvad sker der, når et krydstogtskib er i dok?

Det er altid en nyhed under stor bevågenhed, når krydstogtrederierne søsætter spritnye skibe. Alle vil sejle med det nyeste skud på stammen, men i virkeligheden er der ingen grund til at afskrive de smukke ældre skibe. De bliver nemlig løbende istandsat, når de går i dok. I dette indlæg kan du blive klogere på, hvad det egentlig betyder.

I modsætning til både, som kommer på land fra tid til anden, så er krydstogtskibe mere eller mindre hele tiden i vandet, og derfor er de lovmæssigt forpligtet til at gå i dok med nogle års mellemrum. Når det sker, er det ikke kun tekniske reparationer, der bliver foretaget – skibet gennemgår ofte en større forvandling med f.eks. udskiftning af tæpper og møbler samt tilføjelse af nye restauranter og aktivitetsområder. Her er nogle af de mest almindelige opgraderinger, som krydstogtskibe får, når de er i dok:

Udskiftning af tæpper og møbler

Når et skib planlagt går i dok bliver mange af de bløde møbler i offentlige områder udskiftet. Dette inkluderer tæpper, gardiner og pyntepuder, som slides hurtigt på grund af den daglige brug. Ligeledes bliver sengetøj og håndklæder løbende skiftet ud, mens de bløde elementer i kahytterne bliver opfrisket efter behov, men ikke nødvendigvis ved hver dokning.

Møbler og andre faste installationer i kahytter og fællesområder bliver typisk repareret, men når de er for slidte, bliver de erstattet. Når et rederi beslutter sig for en større udskiftning af eksempelvis skriveborde, stole og natborde i alle kahytter, bliver dette typisk gjort under et dokophold.

Offentlige arealer ombord på Norwegian Viva

Billede: Norwegian Viva 

Tekniske opgraderinger og reparationer

Hvis et skib bliver sendt i dok på grund af en uforudset fejl, er den specifikke reparation naturligvis højeste prioritet. Men selv under rutinemæssige dokophold bliver der ofte foretaget teknologiske opgraderinger og mindre reparationer. Dette kan inkludere software- og hardwareopdateringer til broen, maskinrummet og køkkenet samt udskiftning af ældre dele i skibets tekniske systemer. Nogle af disse opdateringer kan foretages, mens skibet er i drift, men større tekniske forbedringer kræver ofte, at skibet ligger i dok.

Opgradering og fornyelse af offentlige områder

Dette er den mest spændende del for krydstogtgæsterne! Under et dokophold benytter rederier nemlig ofte chancen til at tilføje eller redesigne faciliteter for gæsterne. Det kan være alt fra nye restauranter og barer til udvidede aktivitetsområder.

Alle de store rederier opdaterer regelmæssigt deres skibe ved at redesigne eksisterende områder, ændre farveskemaer eller i nogle tilfælde fuldstændigt ombygge dele af skibet. Forlystelsesområder som vandparker, klatrebaner, spabade og børneklubber er også blandt de faciliteter, der ofte bliver opdateret.

Dokning giver derfor rederierne mulighed for at holde de ældre skibe opdaterede, moderne og relevante for krydstogtgæster, så de i højere grad lever op til standarden på de nye skibe.

 Royal Caribbean skib under dokning

Billede: Liberty of the Seas i dok 

Tilføjelse eller omplacering af kahytter

Selvom det ikke er lige så almindeligt som de øvrige ændringer, så sker det fra tid til anden, at kahytter bliver tilføjet eller omplaceret under et dokophold. Dette sker typisk, hvis et rederi ønsker at skabe plads til nye faciliteter, som kan kræve, at kahytter flyttes eller ombygges. Dog er det sjældent, at helt nye kahytter tilføjes, da det ofte vil reducere de offentlige arealer.

Vedligeholdelse af skibets ydre og undervandsskrog

Mens skibets overflade vedligeholdes og males regelmæssigt, mens skibet er i drift er undervandsskroget kun tilgængeligt, når skibet er i dok. Når skibet er oppe af vandet, bliver bunden inspiceret, højtryksrenset og sandblæst for at fjerne rust og gammel maling. Herefter påføres et nyt beskyttende lag maling for bl.a. at beskytte mod fremtidig rust. Skibets anker, ankerkæde og fortøjningskabler bliver også undersøgt for skader og udskiftet om nødvendigt.

Royal Caribbean skib under dokning

 Billede: Royal Caribbean skib i dok

Sjove historier om krydstogtskibe i dok

Kæmpe investeringer

Det er ganske enkelt imponerende, hvordan rederierne løbende forvandler de ældre skibe, så de lever op til gæsternes forventninger om moderne faciliteter. Men det er heller ikke en billig omgang; I 2020 gennemgik Norwegian Spirit den hidtil største renovering i Norwegian Cruise Lines’ historie, da rederiet brugte – hold fast – 100 millioner dollars på skibet fra 1998! Her tilføjede man bl.a. seks nye restauranter, syv nye barer og lounger, udvidede offentlige områder samt moderniserede og tilføjede nye kahytter.

Nogle skibe forlænges

Det lyder næsten som en røverhistorie, men ikke desto mindre er det sandt; indimellem har rederierne så store ideer til deres ældre, mindre skibe, at de beslutter sig for at skære skibet midt over, tilføje en ny sektion og derefter sætte det sammen igen. Royal Caribbean har f.eks. gjort det med Enchantment of the Seas, Silversea Cruises med Silver Spirit og MSC Cruises med alle fire skibe i Lirica-klassen (Lirica, Armonia, Sinfonia og Opera).

Silver Spirit som bliver forlænget i dok

Billede: Silver Spirit bliver forlænget 

Udskudt på grund af Corona-pandemien

I foråret 2025 får Allure of the Seas langt om længe en overhaling, og når vi siger ’langt om længe’, så er det virkelig langt om længe. Skibet skulle nemlig have været igennem en større renovering i 2020, som måtte udskydes pga. Corona-pandemien. Men nu sker det endelig, og der er store ændringer på vej! Bl.a. tilføjer man nye vandrutsjebaner, kahytter, 10-etagers rutsjebanen the Ultimate Abyss, nye spisesteder og aktiviteter, så skibet i højere grad ligner de nyere Oasis-class skibe. Dette er ligeledes en 100 millioner dollars opgradering!

 

Læs mere