At sejle over et verdenshav er en drøm for mange. Tanken om hav og atter hav, så langt øjet rækker, kan både virke afslappende, men måske også en smule skræmmende. For spørgsmålene er mange ved en sådan rejse. Bliver det ikke kedeligt med alle de dage til havs, hvad med høje bølger og voldsom søgang – og hvad skal man dog få tiden til at gå med? 

 

Da jeg gik ombord på Norwegian Prima i Barcelona en formiddag i slutnovember, for at sejle til New York sammen med min mand, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Jeg havde før sejlet med dette fantastiske skib, da jeg var en af de heldige, der var med til hendes dåb i Reykjavik i 2023, så den del var ikke ukendt. Men jeg havde aldrig før været på et krydstogt af denne længde (små to uger) og slet ikke en tur, hvor ca. halvdelen af tiden skulle tilbringes midt ude på et kæmpe hav uden land i sigte. At dette skulle blive vores bedste krydstogt til dato, havde jeg i hvert fald slet ikke forventet. Jeg vil her dele min personlige oplevelse af turen over Atlanterhavet og give et par tips med på vejen, hvis du har lyst til at tage samme rejse en dag. 

 

Skibet  
Når man vælger sit skib til en tur over et verdenshav, så bør man have med i sine overvejelser, om man har nok i en solstol og en god bog, eller om man godt kan lide at blive underholdt. Jeg hører nok mest til den sidste kategori, så derfor var valget af Norwegian Prima på ingen måde tilfældigt. Her findes der nemlig både underholdning til sportstossede typer som mig (3-etagers gokartbane, interaktiv minigolf, rutsjebaner både med og uden vand og meget, meget mere), så det bliver svært at kede sig selv med mange dage på havet. Men her er også masser af afslappende kroge, hvor man let kan sidde og nyde den beroligende udsigt og en god bog. 

 

Norwegian Prima

 

Lige netop Prima-klassen har den fordel, at der, udover det almindelige soldæk med hovedpoolen, også er et soldæk på ydersiden af skibet på dæk 8. Her tilbragte vi utallige timer i de hyggelige loungemøbler, ved infinity-pools og i de tilstødende barer. Fordelen ved et sådant dæk, når man sejler mange dage i samme retning, er, at man ofte vil finde læ her ved blæsevejr, som kan være svært ved et almindeligt soldæk på toppen af skibet. Selv på de kølige dage, da vi nærmede os New York, kunne vi stadig sidde i solen og nyde udsigten på dette dæk. 

 

Valg af kahyt – og rute 
Vi valgte en rute der gik fra Barcelona med stop i Cartagena, via Azorerne og Bermuda til New York. Det er en lidt atypisk rute, da langt de fleste ture over Atlanten slutter i Florida eller i Caribien (hvor skibene jo oftest ”bor” om vinteren). Vi valgte dog turen med afslutning i New York, da jeg altid har ønsket at prøve at anløbe lige præcis den by på et krydstogt. Og det skuffede på ingen måde! De få steder vi ellers besøgte var over al forventning. Cartagena, i det sydlige Spanien, var en hyggelig lille storby, som stadig havde sin spanske charme intakt. Her nød vi bl.a. lækker tapas til priser, som man ikke troede var muligt mere. Ponta Delgada på Azorerne var også en meget positiv overraskelse og ikke et sted, man ellers lige besøger. Her blev vi allerede i indsejlingen budt velkommen af en stor flok delfiner, der sprang langs skibet. Øen bød på store naturoplevelser, som endda kunne opleves bare på en gåtur i den hyggelige bys mange store parker og ananasplantager. Bestemt et sted man gerne tager tilbage til! 

 

Azorerne med Norwegian Prima

 

Sidst men ikke mindst så var indsejlingen i New York i aftenbelysning helt ubeskrivelig smuk. Man kunne se byen tårne sig op flere timer før ankomsten, og vi kunne let nyde både Frihedsgudinden og Manhatttans skyline dels fra vores balkon og dækket på skibet. 

Og lige præcis indsejlingen til New York var en af de ting, der afgjorde, hvilken side af skibet vi boede på. Vi ønskede netop at kunne se Frihedsgudinden fra vores balkon og valgte derfor at bo på bagbords side. Hermed fik vi også eftermiddagssolen og de smukke solnedgange hele vejen, da skibet jo nærmest sejler samme kurs. En helt perfekt kahytsplacering. 

 

Indsejling til New York med Norwegian Prima

 

Livet ombord 
Min frygt for kedsomhed, med de mange dage på havet, var helt uden grund. Der var virkelig mange aktiviteter fra skibets side i løbet af dagen i alle kategorier. Vi startede alle havdage i skibets aktivitetsarena, da vi hurtigt fik smag for amerikanernes svar på padeltennis, nemlig pickleball. Et sjovt spil som alle let kan deltage i. Derudover blev der også brugt tid på bordtennis eller en tur på gokartbanen – inden vi derefter tog turen ned på dæk 8 (via rutsjebanen på ydersiden af skibet) og fandt en hyggelig plads i solen tæt på baren. Her vil jeg lige slå et slag for at huske at tilkøbe drikkepakken hjemmefra, da den let bliver tjent hjem med de mange timer ombord.  

En anden ting som er en klar fordel ved en rejse med mange havdage, hvor man virkelig har mulighed for at prøve alle faciliteter ombord, er, at man ingen stress har med at komme op om morgenen, når skibet er i havn. Her kan man godt tillade sig at sove længere end normalt og faktisk nyde, at man har ferie. Generelt er der en meget afslappet og roligere stemning ombord, end jeg før har oplevet på krydstogtskibene – det er tydeligt, at alle ombord meget hurtigt kommer heeeeeelt ned i gear og bare nyder deres ferie i fulde drag. 

 

Norwegian Prima faciliteter og morgenmad

 

Lige på denne tur var gæsterne ombord en god blanding af europæere og amerikanere i alle aldre. En hel del par i 40-60’erne som os selv, ganske få børnefamilier og relativt mange alenerejsende, som hurtigt fandt hinandens selskab og havde en festlig tur. Så leder man efter en rejse at tage på alene, så kan jeg varmt anbefale at tage en tur over Atlanten. De mange dage på havet virker til at gøre alle ombord en anelse mere sociale. Vi fik i hvert fald adskillige nye bekendtskaber på rejsen. Altid hyggeligt. 

 

Søgang og jetlag 
Udover frygt for kedsomhed var store bølger og søgang min anden anke ved at tage denne tur. Jeg bliver selv meget let søsyg, men ved dog at det generelt er yderst sjældent, at man mærker noget på et krydstogt. Men hvad nu, når der er flere dage til land? På vores rute, som jo gik nordligt til New York, kunne man godt mærke de høje bølger nogle af dagene, men intet som gjorde os dårlige. Men har man let til søsyge, så bør man på en tur over Atlanten tage sine forholdsregler. Jeg benytter mig selv af noget så simpelt som en billig øreprop. Ved at gå med én øreprop i din styrende sides øre, så mærker du ikke søsyge. Det lyder underligt, men prøv det – det virker! 

 

Udsigt fra balkon på Norwegian Prima

 

En ting som man nok ikke tænker over på en transatlantisk tur er tidsforskellene. Du bevæger dig jo langsomt 6 timer bagud i tiden, indtil du rammer USAs østkyst. Men skibets kaptajn vælger selv løbende, hvornår du skal stille uret til den såkaldte skibstid, så du ikke behøver at holde øje med præcis, hvornår du sejler over de forskellige tidszoner. Det skønne er, at du ikke mærker tidsforskellen på samme måde, når den kommer løbende over flere dage. Det var i hvert fald første gang, vi har prøvet at ankomme i New York helt uden jetlag.  

 

Hvor, hvornår – og hvad koster den 

Transatlantiske krydstogter, som de kaldes, findes kun, når skibene flytter destination. Det vil sige, at de fleste sejler fra Europa til USA i efteråret (oktober – november) og fra USA til Europa i foråret (marts – maj). En sjælden gang af og til kan de også findes på andre tidspunkter af året, hvis skibet skal til ”service”, de såkaldte dry docks, i Europa.  

Af mystiske årsager, hvis du spørger mig, så er disse krydstogter altid ret billige. Man finder let en 14 dages tur for under 10.000,-, så her kan man næsten altid lave en god handel. Og rejser du alene, er der endda også ofte rigtig gode priser til singlerejsende. 

 

Næste rejse 
Vi er begge enige om, at dette krydstogt var en fantastisk oplevelse. Overraskende, festligt og utroligt afslappende. På alle måder var det bare en bedre rejse, end vi begge havde forventet. Og vi er sikre på, at vi snupper endnu en tur – næste gang skal vi bare prøve at sejle den anden vej fra vest til øst. 

Det er jo sejlerkutyme, at man må iføre sig røde bukser, når man har sejlet over Atlanterhavet. Om det også gælder med et krydstogtskib lader vi stå hen i det uvisse. Men uanset om man vil have røde bukser på eller ej, så får rejsen mine varmeste anbefalinger. 

Rigtig god tur!

Trine Bøtcher
Marketingchef

Du kan måske også lide