Overfyldte krydstogtskibe, dyre drikkevarer, sikkerhed der ikke er i top og tårnhøje priser? Du har sikkert hørt det hele før, men nu afliver vi alle myterne om krydstogtsferier.

Det kan måske være svært at forestille sig hvad en krydstogtferie egentligt kan tilbyde, før man selv har prøvet det. Uanset om du rejser alene, sammen som familie eller som par, er krydstogtferie meget populært blandt mange, fordi lige netop dén ferieform inkluderer så mange forskellige oplevelser i én og samme pakke.

Står du for ferieplanlægningen selv, kan det kræve meget tid og energi at få booket hotel, sørge for transport og forplejning, planlægge aktiviteter – og sørge for at det hele passer sammen tidsmæssigt.

Hvis du vælger at tage på en krydstogtferie, får du både overnatning, måltider og aktiviteter for hele familien, alt imens I sejler ud i den store og spændende verden.

På trods af de mange fordele er der stadig mange, der går rundt med forskellige fordomme om, hvad krydstogt er for en ferieform, og hvem der tager på sådan en type ferie.

Derfor har vi nu én gang for alle sat os for at slå alle de myter til stolpe, og komme fordommene i forkøbet. 

 

Myte nr. 1 - Alle sejlruter er de samme

Falsk ✗

Der er så mange forskellige sejlruter, at man aldrig ville blive færdig, hvis man ville prøve dem alle. Der er klassiske ruter såsom en tur rundt i det vestlige Middelhav, som er stort set ens for alle rederier, men også et hav af ruter som ændres fra uge til uge.

Derudover tilbyder rederierne også unikke ruter, når skibene skal flytte destination fra sommer til vintersæson. Der kan man eksempelvis sejle fra København til Barcelona eller måske fra Genova til Miami.

Dags dato tilbyder vi flere hundrede forskellige ruter med de rederier, vi samarbejder med, så der er bestemt noget for enhver smag – og myten om at alle sejlruter er de samme? Den er vist slået godt og grundigt til stolpe. 

Myte nr. 2 - Krydstogter er kedelige

Falsk ✗

At krydstogter skulle være kedelige, er måske en traditionel myte blandt det yngre publikum. Men de fleste skibe har i dag så mange forskellige aktivitetsmuligheder, at det er helt umuligt at kede sig.

Her er en oversigt over nogle af de aktiviteter, som findes på mange af de skibe, vi tilbyder ture med:

  • Surfsimulator 
  • Skøjtebane
  • Faldskærmsudspringssimulator
  • Go-cart bane
  • Klatrevæg 
  • Lasertag
  • Tennis
  • Minigolf
  • Fitnesscenter med holdtræning
  • Forlystelser som i et tivoli (karruseller, radiobiler og rutsjebaner)
  • Vandrutjsebaner
  • Flere swimmingpools og jacuzzis
  • Wellnesscenter (på nogle skibe er det endda inkluderet i prisen)
  • Massage
  • Undervisning og kurser (F.eks. dans, mad, make-up, hår eller drinks)
  • Teaterforestillinger og shows
  • Græsplæne hvor man kan holde picnic eller spille krocket
  • Casino
  • Bibliotek

Det er selvfølgelig en smagssag og ret individuelt, hvad man synes er sjovt og hvad man synes er kedeligt. Men én ting er sikker – det er absolut ikke udvalget af aktiviteter, der fejler noget, hvis du er ombord på et krydstogtskib. Undersøg hvilke tilbud der er på skibet, inden du booker din ferie. Jo større og nyere skibene er, jo flere faciliteter og aktiviteter er der som regel. Ovenstående liste er jo bare en bruttoliste. Du kan se lige præcis hvilke aktiviteter der findes på din rejse under skibets info.

Ps. Hvis du ikke allerede er overbevist, er der selvfølgelig også det faktum, at du besøger en lang række spændende lande, hvor du kan gå i land og undersøge de lokale seværdigheder.


Myte nr. 3 - Drikkevarer er alt for dyre

Sandt ✓ og falsk ✗

På nogle rederier er drikkevarerne inkluderet i prisen, på andre er de ikke. Det er nok hér, de fleste går galt i byen, hvis de ikke lige har medregnet, at drikkevarer ikke er inkluderet i deres rejse. 

Drikkevarer er dyrere at købe ombord, end hvis der tilkøbes en drikkepakke. Derfor tilbyder alle rederier drikkepakker i forskellige prisklasser, alt efter om man ønsker med eller uden alkohol. Disse kan købes allerede før krydstogtet. Undersøg og tag stilling til hvilken drikkepakke du vil have, inden du tager afsted.

 

Myte nr. 4 - Det er altid den samme kedelige buffetmad

Falsk ✗

Kedelig salatbar, opvarmet mad, slatten brunch? Dér kan du godt tro om igen. De fleste krydstogtskibe er i dag udstyret med et køkken i verdensklasse. Alt efter hvilket rederi, du vælger at rejse med, kan du få kulinariske oplevelser lige fra det japanske til det brasilianske køkken. 

Hvis du har særlige diætbehov er det intet problem. Mange af de rederier vi ser i dag samarbejder med prisvindende kokke og kan tilbyde en lang række allergivenlige, glutenfrie og vegetariske retter, så alle kan spise med ombord. Skal det være helt intimt, har flere skibe endda også muligheden for at få lavet en privat middag, så I kan nyde en aften alene.

Bonusinfo: De fleste tror at det kun er i buffeten, man kan få gratis morgenmad, og derfor går de ofte derop. Det er faktisk ikke tilfældet. Til morgenmad og til frokost kan du også bestille á la carte i en af hovedrestauranterne, uden at det koster ekstra - præcis ligesom om aftenen. Nogle rederier har roomservice inkluderet og så kan du bestille og få leveret morgenmad i din egen kahyt og nyde den med udsigt fra din egen balkon.

Myte nr. 5 - Krydstogtskibe er ikke sikre

Falsk ✗

Er krydstogtskibe sikre? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet. Måske er der en gammel skræk i folk fra historien om Titanic, men bare rolig - krydstogtskibe er sikre, og der er ingen grund til bekymring for hverken store uheld eller forlis. Faren for forlis statistisk ringe, og de tidligere episoder har kun været med til at øge sikkerheden omkring krydstogter i dag.

En anden bekymring, der har sneget sig ind i løbet af Covid 19-pandemien er faren for smitteudbrud og frygten for at være fanget på skibet, hvis uheldet skulle være ude. Der er dog heller ikke grund til bekymring her. Der er mange hygiejnetiltag på skibene som f.eks. brug af håndsprit, afspritning af fællesarealer og grundig rengøring af kahytter. Hvis du er bekymret for at blive ”fanget” på et krydstogtskib som i starten af coronapandemien, så kan du være tryg ved, at de scenarier ikke kommer til at gentage sig. Rederierne har lavet aftaler med de havne der besøges, så de altid har mulighed for at få passagerer i land ved et evt. smitteudbrud.

Desuden er en krydstogtferie den perfekte boble i disse tider, da alle er testet før ombordstigning og undervejs. Så vi vil næsten vove at påstå, at krydstogtferie er en af de sikreste ferieformer i disse tider.

Læs mere om rederiernes mange sikkerhedstiltag her


Myte nr. 6 - Krydstogter er kun for ældre mennesker

Falsk ✗

Det er en sjov myte, at krydstogt er pensionistferie. Det er rigtigt, at det i mange tilfælde er en meget ældre-venlig ferieform, og at man som pensionist kan nyde godt af de mange fordele, der er at finde på skibene.

Men vidste du, at krydstogter faktisk også er super velegnede til familieferie, parferie eller hvis du rejser med venner? På et krydstogt er der masser af fest og farver, afslapning, selvforkælelse og meget mere!

I krydstogtverden er der skibe, der passer til alle – det handler bare om, at du vælger lige præcis dét skib, der passer bedst til dine behov.

Myte nr. 7 - Krydstogter er dyre

Alt er relativt.

Det er klart, at en All-Inclusive ferie koster mere, end hvis du vælger en ferieform, hvor måltider og aktiviteter ikke er inkluderet i prisen. Men alt er relativt! De fleste krydstogter er blevet så konkurrencedygtige på priser, at der i dag ikke er den store forskel på traditionelle charterferier med All-Inclusive og på krydstogter.

Når det er sagt, findes der mange forskellige krydstogter i forskellige prisklasser. Hos MyCruise tilbyder vi f.eks. eksklusive krydstogter gennem MyCruise Exclusive, som vi lancerede i starten af 2021. Derudover har vi bestemt også mere prisvenlige alternativer til dig, der leder efter det. En hel uge på nogle af de billigste skibe starter ved omkring 3000 kr. - og det er endda med alle måltider!

Der findes mange tiltag, der kan gøre det billigere at vælge krydstogt som ferieform. Eksempelvis er der flere rederier, hvor børn under 12 år sejler med til en meget lav pris. Der er også tilfælde, hvor der er mængderabat, hvis I er flere, der booker ferien sammen.

Når alt kommer til alt, er krydstogt ikke nødvendigvis dyrere end andre All-Inclusive ferieformer. I de fleste tilfælde vil det være flybilletterne, der er den afgørende faktor for, om prisen bliver højere.

Myte nr. 8 - Krydstogtskibe er klaustrofobiske

Falsk ✗

Når man hører at der er plads til 8000 mennesker på et skib, kan man nemt komme til at tro at det er crowded. Det er på ingen måde tilfældet. Skibene er kæmpe store. Så store at det er svært at finde rundt. Flere af rederierne markerer f.eks. gulvtæpperne med skibets sejlretning for at hjælpe lidt med gæsternes stedsans, og sørge for at de ikke farer vild. 

Det kommer selvfølgelig an på den enkelte, og hvornår du føler dig overvældet og omringet af for mange mennesker. De fleste krydstogtskibe er dog så store i dag, at der er rigeligt med plads til alle gæster, personale og mere til. På de store skibe er der masser af plads, luft og lys og der er rig mulighed for at gå ture i åbent miljø. Ofte vil det faktisk kun være i forbindelse med ombordstigningen, at man vil mærke den store trængsel af mennesker.

Dét som de fleste henviser til, når de siger at det kan være klaustrofobisk, at være ombord på et krydstogtskib er, at man er ude på havet og ikke har mulighed for at komme af, før skibet lægger til havn igen. Men med størrelsen på skibene i dag er der minimal risiko for, at du vil komme til at føle dig klaustrofobisk ombord.  

Hvis du har tendens til at føle dig klaustrofobisk, kan du med fordel bestille en udvendig kahyt, eller endda en kahyt med balkon, hvor du kan gå ud og trække lidt frisk luft direkte fra værelset - helt for dig selv. 


Myte nr. 9 - Krydstogter besøger kun de mest turistede havne

Sandt ✓ og falsk ✗

Der er mange forskellige krydstogthavne rundt omkring i verden, og det er rigtigt nok, at der vil være en risiko for at støde ind i de såkaldte “turistfælder”.

Nogle krydstogthavne kan være fyldt med turister, og det kan måske gøre det svært at opstøve unikke oplevelser. De mest travle og dermed turistede havne, vil du som regel møde i Mexico, Florida og på de caribiske øer.

Om du sejler i højsæson eller lavsæson spiller også en rolle, i forhold til hvor mange turister du vil møde på din tur. Men når det er sagt, så er der så mange muligheder, når man er i havn, at det altid er muligt, at finde små hyggelige perler hvor der ikke er nogen turister. Derudover er der selvfølgelig også mulighed for at vælge ruter, som besøger mindre og ukendte steder, hvor man på ingen måde vil føle, at man er havnet midt i en turistfælde.
 

Myte nr. 10 - Man har ikke nok tid i havnen

Sandt ✓ og falsk ✗

Igen er det individuelt, hvor lang tid du ønsker at bruge på de forskellige destinationer.

Hvis du tager på et krydstogt, vil du ofte sejle om natten og være i havn om dagen. Alt afhængigt af sejlruten fra dag til dag, vil man typisk være et nyt sted, når man vågner om morgenen.

Nogle mener måske, at det kan være for kort tid til at gå på opdagelse på land – og især hvis du har et stort ønske om at se nogle seværdigheder, der måske ligger lidt længere væk fra havnen. Hvis det er tilfældet, så anbefaler vi at du booker en af rederiets egne arrangerede ture, så du sikrer, at du når tilbage igen, inden skibet sejler videre.

Alternativt er der også rederier, der tilbyder krydstogter med overnatning, i den by du er i. Dog er vores erfaring, at de fleste gæster synes, det er fint med en lille dag i havn, hvor de har tid til at gå en tur i byen, shoppe lidt og opleve den lokale charme før turen går videre igen. 

Myte nr. 11 - Man skal have formelt tøj med og alle er snobbede

Sandt ✓ og falsk ✗

Det er rigtig, at der eksisterer dresscodes på de fleste krydstogtskibe. Det er forskelligt fra rederi til rederi, hvad dresscoden er  – men der er altså i langt de fleste tilfælde IKKE tale om kjole og hvidt og det helt store gallaskrud. Du er på ferie, så alt er selvfølgelig afslappet.

Hvis du leder efter en god guide til hvad de forskellige kategorier for dresscodes indebærer, så får du her en oversigt:

  • Casual - Afslappet tøj. Mænd: lyse bukser og en T-shirt. Det er dog i de fleste tilfælde ikke tilladt at have shorts og sandaler på i restauranterne. Kvinder: det samme som mænd, eller en almindelig nederdel eller kjole.

  • Elegant/sport casual - Det er lidt pænere end casual. Her ses det gerne, at mænd har habitjakke på. Det er dog ikke påkrævet med slips. Kvinder: Her er det igen tilladt med bukser, nederdel eller kjoler der ikke er for korte eller nedringede.

  • Informal - Lidt pænere tøj. Mænd: Pæne bukser med habitjakke og meget gerne slips. Kvinder: Pæn kjole eller nederdel med en pæn overdel.

  • Formal - Så er det tid til at finde det stiveste puds frem. Det vil ikke være fast dresscode, at man skal have den slags tøj på under hele turen. Normalt vil det være til kaptajnens cocktailparty, andre begivenheder eller lignende events. Mænd bærer smoking og kvinderne har kjoler på. Har man ikke sådant tøj i garderoben, så forvivl ikke. Det kan lejes ombord.

De seneste år er krydstogter blevet meget mere allemandseje og derfor er der også knap så ofte formelle dresscodes. Men der findes dog stadig ting, der ikke er velset. F.eks. må du de fleste steder ikke have sandaler og shorts på under aftensmåltidet.

Myte nr. 12 - Krydstogter er ikke for store familier

Falsk ✗

Det er rigtigt nok, at det engang var standard på krydstogtskibene, at de fleste værelser kun var egnet til to eller fire gæster. Men med tiden har de fleste rederier fulgt den stigende interesse fra familier for at rejse på krydstogt sammen. Derfor er der tilføjet familie-suiter på de fleste store skibe.

På Royal Caribbean Internationals større skibe, kan du finde eksempler på suiter, hvor I kan sove helt op til otte personer i to soveværelser. Vælger I f.eks.en Ultimate Family Suite så venter der en yderst børnevenlig oplevelse med en stor suite i to etager, med rutsjebane fra 1. sal og ned, samt masser af underholdning i suiten bl.a. airhockey, lille biograf og videospil. Men hos alle rederier finder du også familiekahytter af den mere almindelige (og prisvenlige) slags, hvor der plads til en familie på 4 eller 5.

Alle rederier tilbyder eksempelvis også flere børnevenlige services, som gratis babysitning om aftenen, så forældrene kan få en afslappende, børnefri aften, forsikrede om at der bliver passet godt på deres børn af uddannet personale. Og mange har også sjove børneklubber til forskellige aldersgrupper.


Myte nr. 13 - Man bliver søsyg på krydstogter

Falsk ✗

Det korte svar er: Nej, du bliver ikke søsyg på krydstogt.

De fleste krydstogtskibe er enorme. De store krydstogtsskibe, der er omkring 15 etager høje og rummer mellem 3000-5000 passagerer, gynger minimalt - og for det meste overhovedet ikke. Det kan endda være voldsomt uvejr og høj sø, og selv dér vil du næsten ikke kunne mærke, at du sejler på havet.

Læs mere om hvorfor du ikke bliver søsyg på krydstogt her

 

Trine Bøtcher
Marketingchef

Du kan måske også lide