Tanken om at være fanget ude på havet på et gyngende skib, kan give de fleste nervøse trækninger - men frygt ej! Det er nemlig slet ikke typisk at opleve søsyge på et krydstogt. Vi giver dig svaret på hvorfor lige her...


Hvorfor bliver jeg ikke søsyg på krydstogt?

Du har måske prøvet at sejle med en færge eller et sejlskib og hænge ligbleg med koldsved ud over kanten, og du frygter måske at tage på krydstogt af selvsamme grund. Lad os sige det én gang for alle - det kan ikke sammenlignes! 

Krydstogtskibe er enormt store! Derfor skal der enormt meget kraft til at det rykker sig ud af kurs eller begynder at gynge. Faktisk kan du på de fleste skibe slet ikke mærke, at det bevæger sig. Hvis du tager Oslofærgen til sammenligning så er nogle af de mindste krydstogtskibe over dobbelt så store, mens de største skibe næsten er syv gange så store. 

Derudover er de fleste skibe udstyret med kæmpe stabilisatorer, der stikker ud af skibets side som kæmpe finner, som modvirker bølgegang og hjælper med at holde skibet stabilt, selv i voldsomt vejr.

Sidst men ikke mindst - rederierne ved godt, at ferietid er tid til velvære og ikke til kvalme. Derfor monitorerer de konstant vejrforholdene på sejlruten, så de kan navigere udenom dårligt vejr. Det er faktisk helt almindeligt, at skibene ændrer kurs undervejs, særligt i Caribien, når det er orkansæson. 

Hvis uheldet alligevel er ude...

På trods af at meget få bliver søsyge på krydstogter, så er det alligevel godt at være forberedt. Derfor har vi samlet 10 gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du bliver søsyg.

⛴   Henvend dig i receptionen

Det er altid muligt at få udleveret søsygepiller i skibets reception helt gratis. Det er også muligt at købe det hjemmefra eller i terminalen. Her er det bl.a. også muligt at købe forskellige former for medicin mod søsyge i form af tyggegummi, slikkepinde eller akupressur-armbånd.

   Sid stille eller læg dig ned

Når du oplever søsyge, bør du så vidt muligt undgå at bevæge dig rundt på skibet. Find i stedet en seng eller stol, hvor du kan lægge dig ned.

Ved at gøre dette får hjernens balancecenter mere ro end hvis du står op. Ubalancen mellem dit syn og det indre øre er derfor ikke lige så voldsom.

   Forsøg at sove

Det bedste du kan gøre, når du oplever søsyge er at give din krop ro og hvile ved f.eks. at tage en lur.

⛴   Læs ikke bøger, aviser o.l.

Det er en dårlig idé at læse eller se film, hvis du oplever symptomer på søsyge. Kig i stedet op, så din krop får en bedre fornemmelse mellem det du ser og det der er i bevægelse.

⛴   Fokusér på et bestemt punkt

Det kan være godt, at fokusere på et stillestående objekt, f.eks. noget på land eller i horisonten.

⛴   Undgå dehydrering

Ved at drikke rigeligt med vand undgår du at blive dehydreret. Hos nogle har det også en positiv effekt at drikke sodavand, da sukker kan afhjælpe kraftig dehydrering.

⛴   Spis let

Undgå tung eller krydret mad og spis i stedet lette måltider. Gerne saltede kiks eller chips, da det er med til at rette saltbalancen op igen.

Det anbefales også, at du undgår rygning og alkohol, da dette kun vil forværre tilstanden.

  Sørg for frisk luft

Det er en god idé at få noget frisk luft. Søg også gerne mod midten af skibet, da det er der, det vipper mindst.

  Fokusér på dit åndedræt

Hvis du får det rigtig dårligt, kan det være godt at fokusere på dit åndedræt. Træk vejret langsomt.

  Oplys dine nærmeste

Hvis du kan mærke, at du begynder at få det dårligt, så husk at fortæl det til dem, du rejser med, så de er opmærksomme på det og kan hjælpe dig, hvis du får brug for det.

God tur!

Isabella Andersen
Content & E-mail koordinator

Du kan måske også lide