10 af verdens must-see naturoplevelser

Der findes så utrolig mange fantastiske oplevelser i verden, og det kan være helt umuligt at vælge imellem dem. Jeg har rejst en hel, besøgt mange lande og haft mange typer af oplevelser, og de er alle forskellige på hver sin måde. Her vælger jeg både at sætte fokus på de naturoplevelser jeg har oplevet og dem, som jeg stadig har til gode, men bare bliver NØDT til at få set. 

 
#1 Must-see amerikansk skønhed

Lad os starte med en som alle kender, og hvis ikke du har oplevet det, så bør du virkelig sætte det på din to-do-liste. Grand Canyon er an af de bedst kendte naturlige skønheder, som man kan finde. Området strækker sig over hele 30 kilometer fra side til side samt 277 sømil. Grand Canyon er et af de områder i USA, som jeg synes, man hører allermest om, og området skulle heller ikke skuffe. Lige det modsatte. Personligt er jeg ret stor fan af USA i forvejen, og har været der flere gange, så jeg ved slet ikke, hvordan jeg kunne have undgået at komme forbi denne kæmpe skønhed. Det må jeg have på listen til min næste tur. 

 

#2 Den flydende regnbue

Det her er med garanti en naturoplevelse, som du aldrig har hørt om før. Det er nemlig floden Caño Cristales. Floden er kendt som ”The River of Five Colors” eller ”Liquid Rainbow”. Denne flod er simpelthen den vildeste skjulte perle. Floden ligger i Columbia, og normalvis er floden faktisk helt almindelig med almindeligt vand flydende igennem, men fra omkring juli til november eksploderer floden i farver. De fleste tænker nok, at det må komme fra kemikalieudledning i floden. Det var i hvert fald det jeg tænkte, da jeg hørte om floden første gang. Det er heldigvis ikke det, som der sker. Det er således, at planten Macarenia Clavigera, som er en ret unik plante, der ligger på bunden af floden, får en kraftig rød farve. Regnbuefarverne kommer så fra andre farverige dele af floden. Det blå vand, det grønne mos og det gule sand. Denne flod SKAL jeg se på et tidspunkt. Desuden er Columbia jo et fantastisk land, så man behøver ikke kun tage hertil for at se den farverige flod.

 


#3 Den grønne skyhimmel

Denne grønne himmel var jeg ikke engang klar over, at jeg bare måtte opleve, før jeg stod midt i den. Det lyder nok en smule abstrakt, men jeg snakker faktisk om noget helt konkret, nemlig Monteverde Cloud Forest. Skoven er beliggende i Monteverde i Costa Rica, og det kaldes for en skyskov fordi man er utrolig højt over havoverfladen, nærmest inde i en sky. Luftfugtigheden her er utrolig vigtig for skoven. Det minder en smule om en regnskov, men ikke på helt samme vis. Skoven har virkelig mange små gemte skatte, som man kan være heldig at opleve. De har f.eks. specielt mange sjældne fugle, som man kan være heldig at se her. Det var en virkelig hyggelig slentretur jeg tog mig rundt i skoven, hvor jeg slog flere timer ihjel ved at gå og tage billeder og optage alle lydene og farverne.

 

#4 En lyserød sandstrand

En af de ting, som jeg vildt gerne vil opleve, er fænomenet med de lyserøde sandstrande. Jeg elsker at slappe af på en god strand, men hvad kunne mon være bedre end en helt almindelig sandstrand?… en lyserød sandstrand. Men man må indrømme, at det godt nok er et spøjst fænomen. Disse strande er heller ikke til at finde særlig mange steder, og graden af den lyserøde farve varierer. Den som jeg har hørt allermest om, er stranden i Filippinerne. Great Santa Cruz Island i Filippinerne ligger inde med en helt utrolig smuk lyserød sandstrand, og dertil det smukkeste hav jeg nogensinde har set. Denne lyserøde strand får sit farvede sand fra de røde organ pipe koraller, som er blevet pulveriseret. Desværre er meget af marinelivet omkring stranden blevet ødelagt på grund af ulovlig koralminedrift. Det er derfor vigtigt at huske på, hvad man gør i naturen for at vedligeholde alle de fantastiske fænomener.

 

#5 Lev på kanten

Vil du leve lidt på kanten? Så skal du tage med mig for at se en af verdens mest aktive vulkaner, og du skal ikke engang rejse til de fjerneste afkroge for at opleve den. Etna, der ligger på Sicilien er en aktiv vulkan, og jeg forstår slet ikke, hvorfor jeg ikke har været her endnu, når det næsten ligger lige i baghaven. Det endnu mere vilde er, at man kan komme enormt tæt på selve vulkanen. Der går nemlig en kabelbane op til toppen, så man nemt og hurtigt kan komme til tops og se det vilde naturfænomen. Jeg har altid været ret fascineret af vulkaner, og derfor vil jeg utrolig gerne se en aktiv vulkan for at opleve, hvordan landet omkring en aktiv vulkan er anderledes fra det omkring en inaktiv vulkan. Desuden skulle der være mange muligheder for fede vandreture og andre naturoplevelser omkring Etna, som jeg bestemt heller ikke vil gå glip af.

 

#6 De store runde sten

I New Zealand kan du finde flere fantastiske vidundere, men en af de lidt mere spøjse og ikke så populære, er Moeraki Boulder også kaldet Kaihinaki. Her finder du på den sydlige ø usædvanligt store og helt runde sten, som ligger langs stranden Koekohe. Stenene er dannet under jorden igennem cementeringen af mudderstenen Paleocene, og de er formet af det mudder som har ligget omkring dem samt erosion. Dertil er de kommet fra jorden til stranden ved at havet har slået mod klipperne, og de så er rullet ned på sandet. Det er sjældent, at der ligger sten, der ikke er gået i stykker, da de ofte ruller med stor kraft og smadrer. Det endnu mere spøjse ved de her sten er, at de er hule indvendig, hvilket man kan se i de smadrede sten. Jeg var helt vild med at være forbi her. Det var vildt at gå rundt blandt de her store sten, kravle rundt på dem og hoppe fra sten til sten. Så planlægger du en tur til New Zealand, så må du ikke overse denne spøjse naturoplevelse.

 

#7 Den imponerende fjord

Endnu en fra New Zealand er Milford Sound. New Zealand har så mange naturfænomener, at jeg kunne lave denne liste udelukkende med oplevelser i New Zealand. Milford Sound er en fjord på den sydlige ø. Det enormt fascinerende ved Milford Sound er, at fjorden er dannet af gletsjere under istiden. Fjorden har et vildt dynamisk landskab, hvor der er flere smukke vandfald og enorme bjergtoppe. Selvom man kan komme til Milford Sound, så har området bibeholdt sin autentiske og uspolerede natur, som er det, der er med til at gøre området så fantastisk. Milford Sound ligger i Fiordland National Park, og selve parken er også bestemt værd at udforske ved at tage på vandreture eller en køretur igennem skov og fauna. Milford Sound er et syn, som du ikke bør gå glip af og et syn, som du vil huske hele dit liv. Det vil jeg i hvert fald.

 

#8 Ikonisk kløft

Har du mod på at tage en lang vandretur i de smukke fjelde i Norge? Så kan man komme op til det vildeste syn. Udover den helt fænomenale udsigt over fjorden, så finder man i Lysefjorden i Norge Kjeragbolten; en enorm sten, der er klemt inde mellem to klippevægge. Vandreturen op til toppen af det 1.110 meter høje bjerg er udfordrende, men helt fantastisk, og belønningen for det hårde arbejde er virkelig god. Hvordan har det overhovedet kunne lade sig gøre, at den store sten er landet lige netop der? Det er sådan nogle oplevelser jeg holder af. Dem hvor man føler, man skal tænke over tingene, og man sætter pris på jordens helt fantastiske evne til at lade sådanne ting opstå. Man bør dog være opmærksom på, at vandreturen er ret udfordrende, og det kun anbefales at turen derop tages af erfarne og øvede, idet turen tager 6 timer og indebærer en klatretur og stejl vandring.

 

 

#9 Stjernehavet

På den smukke ø Vaadhoo i Maldiverne kan man få en oplevelse, der er som fra en anden verden og som nok ikke kan sammenlignes med andre steder i verden. Når solen går ned over Vaadhoo Island og havets bølger slår mod stranden, dukker der et glimtende hav op. Små blå prikker opstår, som får havet til at ligne stjernehimlen. Dette magiske fænomen opstår i de sene sommermåneder på grund af den stigende mængde phytoplankton og havdyr, der lyser i mørket. Det må være en helt eventyrlig oplevelse. Det skulle være nemmere at se det eventyrlige syn, hvis man befinder sig på havet, idet bølgerne slår mod båden og der opstår det strålende lys. Havet omkring Vaadhoo Island er helt klart, og det er derfor, det er så tydeligt at se det lysende plankton, når havet og organismerne bliver forstyrret af bølger eller bevægelser i vandet. Jeg kan næsten ikke vente med at opleve noget så utrolig magisk. Desuden er Maldiverne jo også et af de smukkeste og dejligste steder, man kan komme til, så det er bare en bonus, at der er så fortryllende en oplevelse her.

 

#10 Den vilde strand

Denne mørke og rå strand finder du i Island. Strandens sorte sand, sorte sten og høje klipper giver en dyster og melankolsk stemning, som skulle være helt vild at opleve. Bølgerne der slår mod stranden, er også vilde og voldsomme, og derfor egner stranden sig ikke til badning. Stranden er dog også meget mere fascinerende at gå rundt på end at ligge ved. Det er tydeligt at se, hvordan havet og naturen har formet de unikke trappelignende klipper, som fungerer som et dystert bagtæppe. Reynisfjara strand på Island er en af de mest imponerende strande, som jeg nogensinde har set på billeder, og den skulle være endnu mere vild i virkeligheden. Stranden er også et varemærke for Island og den rå natur, som der findes deroppe. Jeg har endnu ikke oplevet Island, men det skal jeg helt bestemt.

Thea Thisted
Supportmedarbejder - Danmark