Peru - Pisco (San Martin)

Den fredelige lille by Pisco er porten til den vilde, vindblæste Paracas-region. Selvom byen blev hårdt ramt af et jordskælv, der ødelagde mange af de historiske bygninger, har Pisco rejst sig igen og byder på mange spændende oplevelser og muligheder.
Pisco deler navn med den populære nationaldrik, en brandy, der også produceres i regionen og bestemt bør nydes sammen med den traditionelle ret ceviche.

Værd at se:

Pisco er fyldt med spændende historiske og arkæologiske områder og har været hjemsted for en af de mest udviklede samfund før inkatiden – Paracas-folket, der beboede området fra 700 f.v.t. til 400 e.v.t. Der er ikke mange spor tilbage fra dette folkeslag, men til gengæld rummer Pisco mange levn fra inka-tiden. Du kan bl.a. besøge Tambo Colorado, en gammel inkaby med bygninger af soltørrede mursten placeret rundt om en plaza. Bygningerne her er så velbevarede, at du stadig kan se de røde og gule farver på vægmalerierne.

Er du i humør til lidt af et mysterium, kan du besøge Monte Sierpe (Slangebjerget), der også går under navnet Cerro Viruela (Skoldkoppebakken). Et utal af menneskelavede huller strækker sig over ørkenen i form af en slange. Ingen ved, hvad de er blevet brugt til, eller præcis hvornår de er lavet. Spekulationerne går på, at de kan være brugt til begravelse, som et lager eller til landbrug.

Har du lyst til at komme helt tæt på områdets dyreliv, kan du besøge øerne Islas Ballestas, der ligger ud for kysten. Islas Ballestas bliver også kaldt for “fattigmands Gallapagos”, og selvom det ikke er tilladt at gå i land på øerne, kan man sejle helt tæt forbi de grove klipper, hvor søløverne hilser på deres gæster med hæse brøl. Du kan også se pingviner, sæler og mange andre havdyr og fugle.

Vil du endnu tættere på dyrene, kan du besøge Paracas National Reserve, det ældste reservat i Peru, der tjener som et tilflugtssted for mange forskellige havdyr som hvaler, delfiner, pingviner og søløver. Her kan du også se mange havfugle.
Ved reservatet kan du også se Piscos andet mysterium, den store geoglyf El Candelabro. Geoglyffen er formet som en trearmet lysestage, og dens oprindelse er stadig ikke opklaret. Der er teorier om, at det kan være et gammelt symbol på verdenstræet, eller måske er det skabt som navigation til søfolk, der er faret vild.

Valuta:

Den peruvianske møntfod hedder nuevo sol (PEN). Det kan anbefales at medbringe amerikanske dollars, der kan veksles til sol overalt. Der kan bruges kreditkort i de fleste restauranter og store butikker, og der er hæveautomater mange steder i de store byer – bemærk, at de kun udbetaler sol.